פוליש יהלום לרצפה הוא תהליך ארוך, מורכב ויקר. מתי מומלץ לעשות אותו ולאילו סוגי רצפות הוא מתאים?
ליטוש מרצפות – מה זה בעצם?
ליטוש מרצפות הוא שם יפה להשחזת רצפה והורדת שכבה דקה ממנה, בשביל ליישר אותה ולהעניק לה מראה אחיד, מבריק וחדש. בעל המקצוע עובר על הרצפה בעזרת מכונה מיוחדת שמשייפת את הרצפה בעזרת דיסקיות יהלום או אבן יהלום בדרגות שונות. המכונה חושפת את מראה המרצפות המקורי, ובכך גם מורידה את הכתמים שמעולם לא הצלחתם להסיר.
ליטוש מרצפות טרצו, למשל, הכרחי אם הרצפה שלכם כבר ישנה, יש בה מעט חורים, הבדלי גובה בין המרצפות, יש בה הרבה שריטות מגרירת רהיטים לאורך השנים ואם צבעה דהוי וחסר ברק. אתם לא חייבים לענות על כל הקרטריונים אגב, אם הרצפה בבית שלכם פשוט לא נראית טוב בעיניכם, ליטוש יפתור את זה.
ליטוש מרצפות מחדש את הרצפה מבלי לרצף אותה מחדש – הליטוש מעניק מראה אחיד ומבריק לרצפה ומיישר אותה, תענוג זה יכול להישמר ככה בין 10 ל-15 שנים, אבל דעו שמדובר בתהליך לא קצר, שעשוי לקחת בין יום עבודה למספר ימים, שבו הבית שלכם כמעט מושבת לחלוטין.
מה בין ליטוש רצפה לפוליש יהלום לרצפה?
העניין הוא שלא כל סוגי המרצפות יכולות לעבור ליטוש, התהליך המיוחד שמור רק למרצפות שיש או מרצפות טרצו. אם יש לכם רצפה מסוג גרניט פורצלן או קרמיקה, צר לנו לאכזב אתכם אבל היא לא מתאימה לליטוש מרצפות. על רצפת גרניט פורצלן לא מומלץ גם גם לעשות פוליש קריסטל.
מבחינת הליך העבודה אין הבדל בין ליטוש מרצפות שיש, ובכלל זאת ליטוש אבן קיסר, שהיא גם סוג של שיש, לליטוש מרצפות טרצו – אז מכאן ואילך במאמר דעו שדין שיש כדין טרצו ולהפך.
השלב הראשון בליטוש מרצפות הוא מילוי הפוגות. הפוגות הם בעצם הרווחים שבין האריחים ברצפה, והם נקראים בעברית יפה גם "מישק". בשלב הזה בעל המקצוע ירחיב את הפוגות וימרח בהן דבק אפוקסי בצבע שמתאים לצבע המרצפות שלכם כדי שאחר כך בפעולת הליטוש הפוגות ישתלבו בהרמוניה עם המרצפות והרצפה תקבל מראה אחיד וחלק.
פוליש יהלום לרצפה
ליטוש יהלום, או פוליש יהלום, הוא בעצם תהליך של הסרת שכבה עליונה של הרצפה, ליטוש זה מסיר כתמים קשים הסרת שריטות עדינות, הורדת חספוס ושחיקה של הרצפה, מתאים גם למקומות שהאבן נשחקה בעת גרירת חפצים כבדים או לחילופין היכן שהיה כסא עם גלגלים שחירץ את האבן. הליטוש עוזר בעצם לתהליך של חידוש מרצפות ישנות.
הליטוש למעשה מתבצע בעזרת דסקיות יהלום פעולה זאת אינה מלכלת ואינה מזיקה לרצפה, למעשה פוליש יהלום משדרג את האבן ומסיר שכבה של 0.5 מיקרון ממנה, מה שחושף את השכבה החדשה. בתהליך של ליטוש יהלום בדרך כלל נהוג גם לשלב תיקוני הרצפה בדבק אפוקסי היכן שיש חורים סדקים ולאחר מכן מבצעים את הליטוש מה שמאחד את המשטח ומשדרג את הריצוף באופן משמעותי.
פוליש יהלום מתאים לרצפה ישנה שניזוקה מחומרים כימיים, לרצפה שסימני שימוש משמעותיים נראים עליה, או אפילו לרצפה שכבר מראה סימני עייפות החומר. לפעמים גם במהלך ליטוש מדרגות שיש נשתמש בדיסק יהלום.
אז איך מתבצע פוליש יהלום לרצפה – נסביר בשלבים
כמו שכבר התחלנו להסביר, השלב הראשון בתהליך ליטוש יהלום לרצפות הוא מילוי הפוגות. בשלב הזה בעל המקצוע ירחיב את הפוגות באמצעות מכשיר דיסק וימרח בהן דבק אפוקסי בצבע שמתאים לצבע המרצפות שלכם כדי שאחר כך בפעולת הליטוש הפוגות ישתלבו בהרמוניה עם המרצפות והרצפה תקבל מראה אחיד וחלק.
בנוסף לכך אם המרצפות שלכם סובלות קצת מחורים, בשלב הזה בעל המקצוע ימרח דבק אפוקסי, שהוא בעצם חומר מילוי נוזלי, בחורים כדי למלא אותם.
אחרי ההכנות מגיע השלב שלשמו התכנסנו – פעולת ליטוש המרצפות. בהתחלה בעל המקצוע יעבור במכונה מיוחדת על הרצפה וישחיז אותה בעזרת מים. הוא יתחיל בדרגת יהלום נמוכה, מספר 1 בדרך כלל, כלומר כזו שמשחיזה את הרצפה בצורה מחוספסת יחסית, ואז יעלה שלב-שלב.
כלומר כל פעם הוא יעבור על כל אזור הליטוש מחדש עם הדרגה הבאה והעדינה יותר של הליטוש, עד שהוא מגיע לדרגה העדינה ביותר ולתוצאה של רצפה חלקה לגמרי.
הליטוש דומה, למעשה, להשחזה של סכין על ידי הנפח שמכין אותה, מתחילים ברמה הנמוכה והמחוספסת ביותר ומגיעים עד לרמה הכי פחות מחוספסת שבעצם מעניקה פוליש ללהב.
בשלב הבא, על מנת להוסיף לרצפה מראה מבריק עוד יותר, ניתן להוסיף פוליש קריסטל. ההברקה שמעניק ליטוש המרצפות פחות דומיננטית מהברקה של פוליש קריסטל ולכן חלק מהלקוחות מעדיפים להוסיף גם את זה – אבל זו לגמרי בחירה שלכם אם לבצע את השלב הזה. תמיד תוכלו לראות את הרצפה אחרי הליטוש, ולהחליט אם אתם רוצים להוסיף פיניש של פוליש קריסטל.
שימו לב: זהו לא השלב האחרון, רק שלב הליטוש האחרון בעזרת המכונה, החשיבות של זה היא בכך שלא ניתן לחזור בכם מההחלטה לאחר ביצוע השלב האחרון בתהליך.
השלב האחרון והסופי הוא גם עם שימוש במכונת פוליש. אך עכשיו נמרח על הרצפה חומר שנקרא סילר, זהו חומר שמיועד למנוע הכתמה של הרצפה בעתיד. הסילר הוא חומר אנטי-ספיגה, ולכן הוא יימנע מהרצפה לספוג כתמים של קפה, מיצים וכל דבר אחר שאי פעם ישפך עליה.
הסילר גם עושה עבודת הברקה מסוימת ולכן לעיתים נמליץ לבחור בין סילר לבין פוליש קריסטל, בהתאם למצב הרצפה, לתכונות של החומר, ולתקציב של הלקוח.
ואיך משמרים את התוצאה לאורך זמן?
אם בחרנו לבצע פוליש קריסטל צריך להשתמש בחומרים המיועדים לפוליש כזה. אם מוותרים על שלב זה, ובוחרים רק בסילר, ניתן לנקות את הרצפה עם חומרים ניטרלים על בסיס אלכוהול ולא עם חומרים המכילים ווקס. זאת מפני שלאורך זמן הם יוצרים שכבת שומן על הרצפה שגורמת לכתמים ולסימנים.