אם רצפת הפרקט שלכם ראתה ימים טובים יותר, ייתכן שהגיע הזמן לחדש אותה. כיוון שחידוש הפרקט באמצעות ליטוש פרקט יכול להיות משימה אינטנסיבית ומטרידה למדי, בודאי תשמחו לשמוע שקיימות אופציות נוספות עליהן נתעכב בהמשך. בינתיים, כמה עובדות בסיסיות על פרקטים ועל ליטוש רצפת פרקט.
ליטוש רצפת פרקט – העובדות
ליטוש רצפת פרקט מתבצע, עבור חלק מסוגי הפרקטים, על מנת לבצע תהליך של חידוש הפרקט. אחד היתרונות המשמעותיים של רצפת פרקט, טמון באפשרות לחדש אותה בעת הצורך, וליהנות מרצפה במראה חדש ונפלא, ממש כמו ביום הראשון להתקנתה.
קודם כל, חשוב לדעת כי קיימים שלושה סוגי פרקטים, כל אחד מהם שונה ולכל אחד שיטת טיפול שמתאימה לו. נפרט קודם מה הם סוגי הפרקטים השונים, ולאחר מכן נבחן מה היא השיטה המתאימה לטפל ולחדש כל אחד מהם:
- פרקט למינציה (סינטטי) – סוגי פרקטים למינציה נבדלים זה מזה בעיקר בחומר ממנו הם יוצרו ובדגם שהלקוח בוחר. פרקט למינציה נחשב לאהוד מאוד בישראל מכיוון שהוא זול יחסית, מגיע בדוגמאות רבות והתקנתו פשוטה. משך ההתקנה תלויה בגודל החלל אליו הפרקט הוזמן ולרוב מתבצעת במהרה.
- פרקט גושני (מעץ מלא) – פרקטים מעץ מלא עשויים מיחידה אחת ונחשבים ליוקרתיים למדי. המראה שמעניק פרקט מעץ מלא לבית ברור לחלוטין – העץ בולט, מבריק ומקנה מראה של יוקרה ואיכות גבוהה. פרקט מעץ מלא מיובא לעיתים מחוץ לארץ אך ישנם גם סוגים המיוצרים בישראל.
- פרקט רב שכבתי – פרקט שכבות הוא פרקט שבו כל פלטה מורכבת מחיבור בין שכבות של עצים שונים. השכבה העליונה תמיד תהייה מעץ מלא (אלון, דובדבן וכדומה) והשכבות מלמטה יהיו מורכבות בדרך כלל מאורן או עץ לבן אחר, שמעורבב עם דבק ונסורת. מכיוון ששכבות העצים מודבקות אחת לשניה בדבק, קיים סיכוי שהן ייפרדו זו מזו. למעשה, ככל שמספר השכבות גדל, גובר הסיכוי שהשכבות יתחככו ביניהן וייפרדו.
כמו שציינו כבר, לכל סוג פרקט הטיפול המתאים לו, לא כל רצפת פרקט זקוקה לאותו הטיפול. בניגוד, למשל, לסוג הריצוף הפופולרי, אשר על מנת לחדשו יש לבצע ליטוש מרצפות טרצו. ישנם סוגי פרקט אשר אינם מיועדים לליטוש.
חידוש פרקט לימינציה
חידוש פרקטים מלמינציה אפשר לעשות לבד, גם אם אינכם בעלי מקצוע. זאת, מסיבה פשוטה: פרקט למינציה לא ניתן לצבוע, לשייף, לשמן או ליישם עליו לכה. לכן החידוש ייעשה רק באמצעות ניקוי עמוק ויישום פוליש מיוחד לרצפת עץ. עם זאת, עדיף להיעזר בשירותי חברה המתמחה בתהליך חידוש רצפות, שכן חברה מקצועית תעשה שימוש במכשירים מקצועיים.
חידוש פרקט רב שכבתי או גושני
חידוש פרקטים תלת שכבתיים וגושניים כולל לא רק ניקיון אלא גם צביעה של שמן או לכה. את חומר הגימור תוכלו לבחור בהתאם לפרקט שלכם. אמנם, אפשר להסתפק בניקוי עמוק ובפוליש גם בפרקטים תלת שכבתיים וגושניים, ממש כמו במקרה של פרקט למינציה. אבל אם מצב הפרקט ממש גרוע, עדיף ללטש את הפרקט. הליטוש מאפשר להגיע עד לשכבת העץ החשופה וליישם עליה שכבת גימור חדשה עם שמן, לכה או שניהם.
כשמדובר בחידוש רצפת פרקט שמצופה בלכה, אפשר לפעמים להסתפק בחידוש שכבת הלכה לקבלת מראה חדיש ולטשטוש סימני השחיקה. אבל, כשיש צורך בליטוש הפרקט, מומלץ מאד להיעזר בשירותיו של בעל מקצוע.
אפשרויות לשיפור מראה הפרקט ללא ליטוש
פרקט למינציה נוח מאוד לניקוי. ניקוי יומיומי באמצעות מטאטא מטלית לחה וחומרי ניקוי איכותיים המיועדים לניקוי פרקט למינציה, שכן אלו לא יפגעו בצבעו ולא יותירו סימנים לבנים של חומרי ניקוי פשוטים. לניקוי עמוק יותר שיחדש את מראה הפרקט, מומלץ לאחר ניקוי יסודי, למרוח שכבת פוליש שתחייה ותחדש את מראה הפרקט. מומלץ, כמובן להשתמש במכונה ייעודית לשם כך, אשר לרוב תימצא אצל חברות מקצועיות בתחום.
ניקוי יומיומי של פרקטים מעץ מלא, רב שיכבתי או גושי, ייעשה בעזרת מטאטא ומטלית לחה עם סבון פרקט יעודי. היזהרו לא לשפוך מים על פרקטים אלה ואל תשתמשו בחומרי ניקוי כמו אקונומיקה או חומצה.
לניקוי עמוק של פרקטים בגימור לכה או שמן אפשר לנקות באמצעות סבון יעודי לניקוי עמוק. סבון זה יוריד כתמים קשים ואזורים בהם הפרקט השחיר כמו גם כתמים שומניים ועקשניים במיוחד. במקרה של סימני שחיקה רבים על הפרקט ודהייה של הלכה או השמן– יתכן שיהיה צורך בליטוש העץ וביישום מחדש של לכה/שמן.
לרצפת פרקט סוגי הגימור האפשריים הם גימור שמן או גימור לכה, זאת בניגוד לרצפות שיש או גרניט פורצלן, אשר עבורן ניתן להשיג גם גימור פוליש יהלום.
כשמדובר בפרקט מעץ טבעי, הרי שאין להרטיב אותו. יש לנקות אותו בזהירות באמצעות סמרטוט לח בלבד ולהקפיד להשתמש במגב ייעודי שימנע שריטות תוך כדי הניקוי. במקרה שנשפכו מים על הפרקט בכמות גדולה יחסית והפרקט כבר הגיע למצב שהוא מתנפח, ניתן להחליף את הלוחות שנפגמו. היתרון של עץ טבעי הוא שגם במקרה של רטיבות, היא לא מתפשטת על שאר הלוחות כמו במקרה של פרקט למינציה.
כדאי לזכור כשמתקינים דק במרפסת או בגינה, חשוב להקפיד על עץ שיהיה עמיד לתנאי אקלים משתנים. ואולם, גם בתוך הבית, אם מראש ידוע שהפרקט מיועד להיות חשוף לשמש למשך שעות ארוכות, כדאי לבחור בעץ מסוג איכותי יותר. קחו בחשבון שעלויות ההתקנה של פרקט מעץ טבעי אינן זניחות, וכדי לא להצטרך להשקיע רבות בתחזוקה שלו, או להחליף אותו כעבור מספר שנים – כדאי להשקיע בסוג העץ.